kedd, május 7

Közellenség

CSIKY GERGELY SZÍNHÁZ, SZÍNPAD
2014. május 7. SZERDA 15.00 "Közellenség"
Magyar Színház
120 perc (14 évtől), verseny

Zenés uszítás Heinrich von Kleist műve alapján

Író: Tasnádi István
Szereplők/Cast: Horváth Lajos Ottó m.v., Losonczi Kata, Pavletits Béla, Holecskó Orsolya, Szűcs Sándor, Bede-Fazekas Szabolcs, Fillár István, Horváth Illés, Szatmári Attila, Gémes Antos, Őze Áron
Rendező/Directed by: Vidovszky György

Kohlhaas Mihály, barndenburgi lókereskedő egy csapat lóval a lipcsei vásárba tart, amikor tronkai Vencel várnagya megállítja, és a továbbhaladás zálogaként elveszi tőle két gyönyörű, fekete lovát, azt ígérvén, hogy visszakapja őket, ha majd Kohlhaas kiváltja az utazáshoz szükséges passzust. Miután Kohlhaas Drezdában megtudja, hogy a tronkai Vencelnek nem volt joga úti okmányokat kérni, visszatér, hogy elhozza lovait, de közben a munkára befogott Kanca és Csődör állapota súlyosan leromlott, az őrzésükre otthagyott szolgáját megverték. Kohlhaas minden erejét a bosszúnak szenteli – mindhiába: városokat éget fel, kisebb hadsereg gyűlik köré, végül maga Luther Márton is fogadja, hogy jobb belátásra bírja, de Kohlhaas nem enged, és folytatja a küzdelmet… Mindezt Kohlhaas lovainak (a Kancának és a Csődörnek) elbeszéléséből látjuk megelevenedni, akik egy sintértelepen várják az utolsó döfést. Javíthatatlan a világ. Vagy mégsem?


Public Enemy

musical incitement based on the novel by Heinrich von Kleist

Michael Kohlhaas undertakes a journey with two horses that are wrongfully impounded by Junker Wenzel von Tronka. He is obliged to leave the two horses behind in the care of his servant Herse. When he returns, he discovers that both the servant and the horses have been scandalously mistreated.
Kohlhaas commits himself entirely to the quest for justice – but in vain: he does not get any satisfaction. His request keeps dissolving in the corruption of the state machinery.

The story is told by the two horses (Mare and Stallion), who are waiting to be killed off at a slaughterhouse. Is the world incurable? Or is it not?