Novák János köszöntője

Kaposvári kompendium

A Kaposvári ASSITEJ Biennálé 2002 óta minden páros évben lehetőséget teremt a magyar gyerekszínházi eredmények összegzésére, tükröt tart elénk, felerősíti legjobb vonásainkat, iránytűt ad a kezünkbe és kedvet csinál az új tendenciák kipróbálásához, elterjedéséhez. Kétévente magasabb lépcsőfokra állunk.
Az elmúlt 14 évben új korosztályokat hódítottunk meg a színház számára. A legkisebbeket ugyanúgy értékes, korosztályuknak megfelelő előadásokkal szólítjuk meg, mint az óvodásokat, iskolásokat, kiskamaszokat és az ifjakat. A művészi hitelesség igényét a korosztályos sajátosságokhoz igazítjuk. Leginkább azzal tudjuk igazolni, hogy minden korosztályt komolyan veszünk, ha csak olyan előadásokat készítünk, melyekben magunk számára is fontos emberi kérdésekre keressük a választ, legyen az tündérmese, vagy a mai valóságban játszódó történet.
Hiszünk a csodákban! Bármilyen műfajban kipróbálhatjuk magunkat! Csak a fantáziánk szab korlátot! Ha gyerekeknek játszunk, minden lehetséges!
A Biennálé lehetőséget teremt arra is, hogy kétévente megismételjük közös vágyunk: Arra kérjük a szülőket, a pedagógusokat, a színházi és előadó-művészeti műfajok jeles képviselőit Kaposváron és az egész országban, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy Magyarországon is minden gyermek számára megteremtődjön a lehetősége annak, hogy diákévei alatt évente legalább egyszer élő színházi előadással találkozzon!

Novák János
A Biennálé művészeti vezetője

Kaposvár Compendium

Since 2002, the Biennale, which is held in every odd year at Kaposvár, gives us the opportunity to give an overview of Hungarian theatre for children; to reflect on our achievements, to strengthen the best trends, to offer a platform new methods and styles, to set the mood for the dissemination of promising new ways of performing for the young ones. In this, we reach a higher level every year.
In the past 14 year, we conquered new segments of our audience year after year: tiny tots are of equal importance and are equally esteemed as kindergarteners, primary school children, or high school students. We always address our audiences according to age groups and take care to address issues which are of equal importance to us as well as to audience, whether it is a fairy tale or a story.
We believe in miracles! We are eager to give a chance to every possible genre! Imagination is the only limit!
The Biennale also gives an opportunity for all of us theatre makers to fulfil our most treasured desire: to call everyone’s attention to the fact how important it is to give every Hungarian child the chance to see at least one theatre performance per year during their school years!

János Novák
Artistic director of the Biennale