vasárnap, május 4

Csapatban


A kaposvári színészbüfében ülök. Az egyébként zsibongó-zsongó tér most majdnem üres, az egyik asztalnál Hajnal - pár perccel korábban még Világszép nádszál esküdt ellensége a Csiky színpadán - a másiknál egyetemista bábszínészek, rendezők, marosvásárhelyiek és budapestiek, Árgyélusról folyik a szó, fölöttünk zajlik a fesztiválnyitó. A felolvasó színház szövegén dolgoztam, Lutz Hübner általunk Becsületbeli ügyre keresztelt darabján. Szerdán bemutató.
 
A szombati érkezés, az ismerkedő drámajátékok - ahol kiderül, kinek volt gomba a jele az oviban, kinek inkább bor, mint sör, inkább göndör, mint egyenes – után nekivágunk a darabnak. Németh Ákossal olvasunk, lassan, szinte mondatról mondatra megállva, kérdezve. Honnan jön az indulat, ami arra vezeti a tizenkilenc éves Cemet, hogy kegyetlenül megölje a lányt, akihez egészen addig próbált közel kerülni? Ő és a barátja németnek vagy töröknek tartják inkább magukat, s hol húzódnak a nemzetiségi, kulturális, identitásbeli különbözőségek határai? Asszimilációs drámával, szerelmi tragédiával, bűnhődéstörténettel vagy krimivel foglalkozunk?

A válaszokat kis csoportokban keressük. Színészek, egy - vagy két - rendező és egy dramaturg dolgozik együtt. Érdekes műfaj a felolvasószínház, nem a nagy színpadi mozgásokról szól, mert a színészek kezében még ott a szöveg, a hangsúly a verbalitásra kerül, és a feszültségre, ami a jelzett vagy kimondott, de el nem követett, meg nem jelenített cselekvések között keletkezik.

Mi mégis megpróbálunk kilépni a statikusságból, néhány gesztus - egy érintés, egy elkapott tekintet – fontossá válik. Mivel napközben előadásokat nézünk, az éjszaka marad a próbáknak. Vasárnap este. A vendégek már elmentek, a nagyvilágítást lekapcsolták a nézőtéri büfében, egy-két lámpa pislákol csak. Félhomályban két ember ül szemben, de távol egymástól. Egyikük rendőrségi szakértő, a másik gyilkos. Valamelyikük most feláll, lassan közel megy, és, ahogy megsimítja a másik arcát, ha csak egy pillanatra is, megértik egymást.Varga Zsófi