hétfő, május 5

Csoda és Kósza Kaposváron


Hétfő délelőtt láthattuk a Kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában az Örkény Színház Csoda és Kósza című élő hangjátékát Mácsai Pál rendezésében.
Két történet került színpadra: Csoda és Kósza a pizzériában, Csoda és Kósza a Marson.

A színpadon kilenc szék, ugyanennyi mikrofonnal meg szövegkönyvvel. Besétálnak a színészek, rádióstúdió hangulatát keltve megkezdődik az előadás. De itt most teljesen másvalami vár ránk. Nem egy egyszerű felolvasószínház kezdődik, hanem valódi, igazi színház.

Nemsokára felharsanó nevetéseknek lehetünk szem- és fültanúi - és nemcsak a gyerekektől. A hangok sokszínűsége varázsolja el az előadásra ellátogatót, a ciripelő tücsöktől, át a pizzériában szóló zenén, egészen a marslakó szörny galaktikus hangjáig. Annyira jól játszanak a hangjukkal, hogy képesek vagyunk elképzelni, és elhinni, hogy a széken ülő színész nem egy előadó, hanem ő maga Csoda, a ló, aki képes pizzát sütni vagy akár egy disznóólból összerakott tákolmánnyal a Marsra repülni. És ezután már csak az a dolgunk, hogy tartsunk velük, és repüljünk a történettel.

Az előadás utáni szakmai beszélgetésen Pogány Judit az előadással és annak próbafolyamataival kapcsolatosan osztotta meg velünk észrevételeit, élményeit. Ez az előadás még mindig alakul, változik. Tesznek hozzá, vesznek el belőle, mígnem egy kerek egésszé alakul.

Mi meg csak várjuk, hogy Gyöngyi néni, Sajó bácsi, Csoda, Kósza, és a többi színész újra leüljenek a mikrofon elé, és újabb történetekkel varázsoljanak el minket.Veres Fruzsina